PODGORIA

In anul 1427 apare prima atestare a comunei Valea Călugărească, sub denumirea Izvoreanii.

In anul 1464, voievodul Radu cel frumos “întăreşte Mănăstirea Snagov cu mai multe sate, vii, mori” din această zonă.

Prima mentionare a satului Valea Mieilor apare in 24 septembrie 1792, mentionare cu privire la ,,vinaritul” (producerea de vin), pentru Manastirea Caldarusani. Numele vine de la rolul pe care l-a avut in trecerea turmelor de oi (transhumanta), cu multimea de miei, primavara, spre pasunile alpine.

Incepand cu anul 1845 intalnim in toate documentele denumirea de Valea Calugareasca din care face parte si satul Valea Mieilor. De la primele atestari documentare comuna a fost mentionata ca loc de furnizare  a vinului catre manastiri, curtile domnesti si orasele din apropiere.

Pe Valea Mieilor in perioada interbelica au avut conace, vii si crame o multime de oameni politici, avocati, generali, oameni de cultura, precum: Gen. dr. Georgescu, Col. Malamuceanu, Gen. Tomescu, Prof. Paul Adolf Grunau.

Astazi, familia Boeru reinvie traditia din Valea Mieilor, producand vinuri de calitate, in acest areal.

Vinurile Familiei Boeru poarta Denumirea de Origine Controlata Dealu Mare-Valea Calugareasca, care se acorda exclusiv producatorilor din acest areal si respecta cu strictete filiera viti-vinicola, de la strugure la vin. Toate lucrarile, in afara de arat, se fac manual cu acelasi personal calificat an de an.

Calitatea strugurilor este atent urmarita in cultura de ingineri specialisti.

Plantatia are expozitie sudica, cu randurile orientate de-a lungul curbelor de nivel, beneficiind astfel de lumina soarelui pe intreaga durata de iluminarea a zilei. Solul este o rendzina, format pe un substrat calcaros, pe alocuri argilo-lutos. Temperatura medie anuala este 11.3 grade C. Insolatie in perioada de vegetatie: 1520 ore, precipitatii anuale 640 mm, din care 390 mm in perioada de vegetatie.

Toamnele sunt lungi si insorite, cu ecart de aproximativ 10*C intre zi si noapte, fapt ce duce la obtinera unor vinuri prietenoase, cu taninuri blande, moi. Solul, prin elementele calcaroase pe care le contine acumuleaza caldura in timpul zilei si o elibereaza treptat in timpul noptii, mentinand in felul acesta un nivel optim al coacerii strugurilor.

Procesul de vinificatie este unul minimal, ca numar de operatiuni, rapid si menajant, foarte atent dirijat de tehnolog, pentru evitarea suprasolicitarii materiei prime si pentru pastrarea autenticitatii fiecarui soi.

Produsul este conceput inca din iarna, odata cu opertia de taiere a vitei de vie, prin normarea incarcaturii de rod pe fiecare planta, si evitarea supraproductiei. Pe parcursul intregului an, fiecare planta este monitorizata si urmarita de cel putin 5-6 ori in diferite faze de evolutie.